duminică, 13 iunie 2010

Gulliver's Travels (1939)

Republicat: Acest articol a aparut in data de 4 mai 2008, la ora 03:00 p.m. in cadrul proiectului desenelecopilariei.blogspot.com.
Modificari- filmul via youtube.
Mentiuni:
film credit -
Tuber77
fragmentul intre ghilimele fusese publicat initial in 11 martie 2007 pe blogul autoarei.
articolul vine in completarea celui scris de
rha
Autor: baby.rux, publicat de baby.rux.


Salutare:)!

Ralu v-a povestit cate ceva despre acest filmulet deja aici. Trebuie sa recunosc ca este unul dintre desenele care mi-au marcat copilaria. Era un fel de premiu momentul in care ne asezam in fata tv-ului si in videoplayer se pierdea incet o caseta... apoi incepea "momentul magic". Am sa va las mai jos cateva cuvinte despre film, poveste.. pe care le-am scris acum un an.. prin martie, alaturi de filmulet, bineinteles.

"Pornind de la "Gulliver's Travels" carte scrisa de Jonathan Swift, desenul povesteste peripetiile prin care trece Gulliver in Lilliput -tara "micutilor oameni" (se refera deci la prima parte a cartii: A Voyage To Lilliput). Cei care au citit cartea lui Swift, probabil ca stiu mai multe despre intentia autorului de a satiriza situatia de la curtea regelui George I, sau paralela intre Anglia si Franta (daca stam sa ne gandim la cele doua popoare din Lilliput si Blefuscu), dar si dorinta de a sublinia neintelegerile dintre protestanti si catolici. Cartea lui Swift are marele dar ca poate fi citita de un public generos, de la copilasii care o vor savura ca pe o carticica de povesti pana la cei eruditi, care vor gasi alte semnificatii, decat ceea ce este de suprafata.
In desen, avem parte de o poveste de dragoste, intre fiica regelui din Lilliput (Glory) si fiul regelui din Blefuscu (David). Cei doi monarhi hotarasc sa uneasca destinele copiilor lor, dar marul discordiei sta in alegerea imnului pentru nunta. Si de la faptul ca unul voia "Faithfull" si altul "Forever" se ajunge la RAZBOI declarat. Intre timp, vasul pe care calatorea Gulliver naufragiaza si el ajunge pe tarmul lilliputan. Urmeaza o intreaga aventura prin care este legat si adus la palat, crezandu-se in prima faza ca este spionul celor din Blefuscu. Imparatul din Blefuscu trimite spioni (trei natangi care fac numai prostii) care ii fura arma lui Gulliver. Bombo vine pe mare, sa atace Lilliput. Spionii incearca sa il impuste pe Gulliver, iar printul aproape ca isi pierde viata in incercarea de a opri aceasta actiune. Abia in fata acestui fapt isi dau seama cei doi imparati de gravitatea faptelor lor... si ca motivul este mai mult decat stupid... desi e prea tarziu... sau nu:).
Pana la urma printul nu moare, el si printesa incep si canta imnul dragostei cu amandoua cuvintele(si faithfull si forever), rezolvand "problema existentiala" a parintilor lor, :) ... si Gulliver pleaca mai departe in calatoria sa. Vizionare placuta:P!"

    
P.S.: Poate in lucrurile simple... gasim uneori atatea lucruri evidente, pe langa care trecem fara sa ne dam seama.... oamenii sunt atata de mici, se cred atata de mari... si isi dau seama de micimea lor cand e prea tarziu.

3 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Multumesc, Rux! :)
Am salvat linku-ul si sigur voi vedea filmul!
Imi dau seama ca cel mai bine am retinut scena in care Gulliver e legat de piticuti. :)
Pupici! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :*
Eu si Ralu abia asteptam sa cante Faithfull - Forever la final :))))). Si acum imi amintesc cand e scena aceea cu cele doua pasarele mici, cu printul si printesa :))) Si evident Gulliver <3.

Pupici!!

copilarim spunea... [Raspunde]

Ps: Ralu a si povestit defapt aici despre el:
Faithfull - Forever

Trimiteți un comentariu