duminică, 30 ianuarie 2011

Il principe rospo


Cum va spuneam miercuri, am gasit o serie japoneza foarte interesanta aparuta in 1979 si produsa de Dax Productions, cunoscuta sub numele Manga Sekai Mukashi Banashi - Le più belle favole del mondo (Italia). Pe parcursul a mai bine de 127 (165 in varianta italiana) de episoade sunt prezentate povesti mai mult sau mai putin cunoscute, din toata lumea. Asa cum am mai zis, unele dintre aceste povesti au avut ulterior serii independente, sau filme.
Uitandu-ma la primul episod si la numele seriei (in japoneza), ma gandeam ca manga vine si de undeva de la faptul ca intalnim foarte multe desene statice. Dar asta e parerea mea. Imi aminteste oricum de diafilmele din copilarie, despre care sper sa imi gasesc candva curand timp sa povestesc.

1. Il principe rospo


via youtube

Sau... povestea printului broscoi, sau povestea printului fermecat, sau printesa si broscoiul... se pot gasi multe traduceri dar povestea este aceeasi, cea scrisa de Fratii Grimm. In aceasta ecranizare iata cum se succed evenimentele: "A fost odata ca nicioadata" o printesa foarte frumoasa si impulsiva, sau nerabdatoare. Tatal ei, regele, nu mai stia ce sa faca pentru a o putea tempera, iar lipsa rabdarii o facea sa actioneze impulsiv. Aflata la un curs de muzica, sparge instrumentul la care canta doar dupa 4 incercari de a gasi o nota spre exasperarea profesorului si a regelui. Cineva insa, privind din tufis, a apreciat comportamentul ei: un broscoi.
In timp ce se juca, printesa scapa in lac mingea de aur primita de la tatal sau, singura minge de acest fel din lume. In timp ce plangea disperata broscoiul ii face o propunere - ii va aduce mingea, daca ea accepta sa ii fie prietena, sa il primeasca la masa, alaturi de ea, sa il lase sa doarma cu ea. Printesa accepta fara sa clipeasca, importanta pentru ea fiind recuperarea mingii, cat despre promisiune nu o prea lua in serios. Broscoiul ii aduce mingea, iar printesa pleaca fericita uitandu-l cu desavarsire.
Vine si seara, printesa se aseaza impreuna cu tatal sau la masa, cand, de la usa se aude vocea broscoiului care isi face anuntata prezenta si ii cere sa fie primit in palat, conform promisiunii. Printesa ii poveste tatalui sau cele intamplate si acesta ii spune ca va trebui sa isi tina promisiunea. Astfel, broscoiul se aseaza la masa si se infrupta din toate bucatile delicioase, apoi se aseaza confortabil in patul printesei. Nemaiputatnd suporta, aceasta apuca cearceaful si izbeste broscoiul de perete (si eu care ma asteptam la ceva mai putin violent... hahaha). Acesta se transforma de indata intr-un print frumos care ii povesteste printesei cum fusese transformat in broasca de o vrajitoare si singura sa sansa era sa fie izbit de un perete de catre o printesa. Isi cere scuze pentru comportamentul din acea seara, menit sa o enerveze pe printesa si sa o faca sa reactioneze din impuls, cum ii era felul.
Si apoi cei doi pleaca spre regatul printului unde urmeaza sa se casatoreasca si sa traiasca fericiti, pana la adanci batranete.

Sper ca v-a placut acest filmulet, mie mi s-a parut haios. In plus, am gasit si povestea in italiana foarte frumos ilustrata aici: Il principe ranocchio o Enrico di ferro


image via

0 comments :

Trimiteți un comentariu