miercuri, 16 noiembrie 2011

3 x Varza la bocan

E toamna, sezonul muraturilor.. si al pregatirilor pentru iarna friguroasa. Se pune si varza la butoi... dar dureaza pana se acreste.. si daca ni se face pofta de .. sarmale (exista si sarmale de post!), atunci avem o alternativa rapida si foarte gustoasa de varza la borcan. 
Azi va voi povesti despre cele trei sortimente pe care le-am pregatit cu Buni ( adica am fosta ajutorul principal:D). 
Ce avem nevoie? Varza - de preferat mai mare, ca sa putem alege foi de varza frumoase si bune de umplut, apa, sare de bucatarie (din aceea de muraturi, neprelucrata) si marar uscat maciulie (la partea asta am lipsit motivat :D). Avem nevoie si de borcane (pentru varza tocata este nevoie de un borcan cu capac).


1. Foi de varza la acrit in borcan:
Se curata varza de foile uscate si mancate (daca e cazul) de la suprafata si se spala bine de tot sub jetul de apa. Se desprind usor foile una cate una, cu grija sa nu se rupa / plesneasca. Se taie langa cotor, dupa care in functie de cat de mari sunt se taie in doua, eliminand partea cotoroasa.
Se aseaza in borcan cu grija, la nevoie se indoaie - atentie sa nu se crape. Mararul puteti sa il puneti la fundul borcanului, la mijloc sau deasupra dupa preferinta. Noi l-am pus la final (adica dupa ce m-am retras eu, de aceea nu se vede prin poze.. :D).

2. Varza  la acrit in borcan:
Bucati de varza - partea de la mijloc, sau daca varza nu poate fi folosita pentru foi se pun in borcan si se adauga marar (maciulia) ca si in cazul de mai sus.


Saramura pentru 1 si 2. 
Dupa ce ati asezat varza in borcan se adauga amestecul de saramura obtinut astfel - intr-un vas se pune la 2l de apa  o lingura cu sare grunjoasa. Se amesteca sarea pana se topeste, dupa care se lasa putin ca sa se depuna la fundul vasului impuritatile. Se toarna in borcan (repetati pana se umple borcanul).

La 2 zile se vantura varza: Se toarna lichidul in alt vas, se pune din nou in borcan (operatiune repetata de 2-3 ori). Daca vi se pare ca mai este nevoie de sare, se mai poate adauga. Se consuma in maxim o luna, tinuta corespunzator.


3. Varza tocata la borcan
Se toaca varza fideluta si se pune intr-un lighean. Se adauga la o varza mare o lingura cu varf de sare grunjoasa si se amesteca. Se pune in borcan apasand usor pana se umple borcanul. Nu se adauga apa, varza acrindu-se in suc propriu, in aproximativ 5 zile. Este foarte gustoasa si poate fi mancata ca salata, dar si la sarmale. Se consuma in maxim 2 saptamani, tinuta corespunzator.

Pofta buna!! Si daca faceti sa ne spuneti si noua cum v-a placut!!:D

2 comments :

Cora Bogdan spunea... [Raspunde]

Mi-a lasat gura apa. Ma duc acasa si m-apuc!!!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

Sa ai spor!!! (noi deja am mancat din ea si dupa doar o saptamana foile pentru sarmale erau bune de gatit, nu iti mai zic ce succes a avut varza tocata!)

Trimiteți un comentariu