duminică, 24 iulie 2011

Re Lear (Regele Lear)


Cordelia


video via youtube

 Rezumat:
Aceasta este o ecranizare realizata plecand de la King Lear, scrisa de W. Shakespeare. Regele Lear avea trei fete: Goneril, Regan si Cordelia. Acesta se horati sa isi imparta regatul intre cele trei fiice si le intreba cat de mult il iubesc. Cele doua surori mai mari, desi nu isi iubeau foarte mult tatal il imbatara cu cuvinte alese. Cordelia, fiica pe care regele o iubea cel mai mult ii spuse pur si simplu ca il iubeste, si ca nu poate sa isi compare iubirea cu ceva anume. Acest raspuns nu ii fu pe plac regelui care o alunga.
Imparti regatul intre cele doua fiice mai mari si o vreme petrecu alaturi de cei 100 cavaleri ai sai la fiica sa Goneril. Aceasta insa se satura de cavalerii tatalui sau pe care trebuia sa ii intretina si ceru slujitorilor ei sa nu il mai asculte pe rege. Cand regele o intreba ce inseamna acel lucru aceasta ii raspunse ca va trebui sa renunte la cavaleri. Regele furios pleca la Regan - acolo insa o gasi si pe fiica sa Goneril si cele doua pareau neinduplecate.
Regele innebunit de durere pleca in furtuna dandu-si seama cat a gresit si strigand numele fiicei sale Cordelia. Aceasta afla dintr-o scrisoare despre cele intamplate si hotaraste sa le declare razboi surorilor pentru a-l putea repune pe rege pe tron. Pe campul de lupta tatal si fiica se regasesc si bucuria de a o revedea pe Cordelia il vindeca parca pe batranul rege. Bucuria insa nu dureaza mult caci armata Cordeliei este invinsa si aceasta impreuna cu tatal sau ajung in inchisoare.
Goneril si Regan isi ucid sora, lucru care duce la moartea batranului rege, indurerat peste masura. Dar faptele rele nu raman nepedepsite si cele doua surori ajung sa se lupte intre ele si sa moara la randul lor.

0 comments :

Trimiteți un comentariu