duminică, 31 iulie 2011

La moglie chiacchierona (Nevasta vorbareata)





video via youtube

 Rezumat:
Intr-un satuc traiau fericiti doi batranei. Batranica avea insa un defect: era o vorbareata si jumatate si uneori mai si exagera. Nu de multe ori i-a facut o gramada de necazuri sotului. Odata, acesta i-a adus nevestei cateva fragi din padure. Aceasta a iesit imediat sa povesteasca si celorlalti..
De la cateva fragute s-a dus vorba ca padurea era plina de fragi mari asa ca mai toata lumea a plecat sa culeaga sa faca dulceata, sa manance, dar in padure nici o fraguta. Mai rau era ca femeia nu isi dadea seama de ceea ce declasase si in timp ce barbatul sau incerca sa ii linsteasca pe oamenii necajiti din pricina fragilor, ea isi savura fructele.
Intr-o zi barbatul gasi o gramada de bani, dar cum sa ii spuna nevestei... Atunci ii veni o idee. Cumpara cativa pesti si un iepure si pleca acasa. Cum intra ii spuse nevestei ca a avut o zi buna si dupa ce o lasa putin sa astepte in timp ce curiozitatea o rodea, ii spuse ca ii va povesti, dar trebuie sa promita ca nu va spune la nimeni. Zis si facut, ii povesti de comoara si apoi plecara impreuna in padure. Pe drum, omul ii povesti ca a auzit ca pestii traiesc in aer si animelele in apa.. Femeia se supara dar cand se uita mai bine zari pesti leganandu-se de crengile unui copac.. barbatul lua cativa ca sa ii manance la cina (tot el ii agatase inainte acolo) si apoi merse langa rau de unde lua iepurasul pe care il pusese intr-o plasa - ca si cand l-ar fi pescuit. Dupa aceea mersera la comoara.
Odata inbogatiti, femeia nu mai facea nimic, doar cheltuia bani - isi cumpara haine, facea petreceri, in timp ce barbatul muncea ca si pana atunci. Intr-o zi zarind o gramada de lume in casa la o petrecere omul se  hotari sa-i vorbeasca nevestei. Aceasta insa isi vru partea de bani si pleca la oras pentru a-si face dreptate. Cand veni insa acasa si incepu sa povesteasca tuturor cum a mers spre comoara toata lumea incepu sa rada de ea, de pestii care traiau pe uscat si animalele din apa, despre care aceasta povestea.
Femeia isi dadu seama pentru prima data de defectul sau de a povesti tot si se rusina. De atunci hotari sa vorbeasca mai putin (si bine) si trai fericita alaturi de sotul sau.

0 comments :

Trimiteți un comentariu