joi, 12 mai 2011

"Papusile amigurumi" by Ramsmade in Revista Atelierul

Buuuuuuna!!!! De curand m-a contactat Ramo (RAMsMADE) cu o provocare pe care am acceptat-o cu draga inima: sa vorbesc despre amigurumi in cadrul unui articol pe care ea il scria pentru Revista Atelierul (o revista interesanta pe care o citim si sustinem cu drag). Iata ca articolul a si aparut si daca sunteti curiosi despre ce am vorbit va invit sa-l cititi  in intregime aici: Papusile Amigurumi.

Cu aceasta ocazie puteti afla mai multe despre ce inseamna amigurumi, cum a aparut acest curent si ce presupune. Cat despre intrebarile la care am raspuns eu, acestea se refera la cum am inceput eu sa lucrez asa ceva, modul de realizare, impactul pe care il au aceste jucarii asupra publicului autohton, cateva sfaturi pentru incepatori si nu in ultimul rand daca modelele imi apartin, sau nu!

Acestea fiind spuse, va las in compania a 4 poze noi cu "gasca" mea, care intre timp s-a mai marit. Sper ca veti gasi folositoare raspunsurile mele! Multumesc Ramo  pentru invitatie!



 Intr-o zi cu soare, ne-am straduit sa incapem intr-o poza;))



 Cei mici la joaca, in parc -1-

  Cei mici la joaca, in parc -2-
 Cei mici la joaca, in parc -3-

Update (5 iunie 2011):
Interviul pe care mi l-a luat Ramo; pentru a citi articolul complet accesati linkul lasat la inceput. :D

1. Cum ai descoperit aceasta tehnica, si de ce ai inceput sa crosetezi papusi amirugumi? 

Raspunsul simplificat la prima parte a intrebarii este: intamplator. De fapt totul s-a intamplat repede si nu stiu sigur daca eu am descoperit tehnica, sau ea pe mine, sau ne-am descoperit reciproc... Oricum, pot spune ca de fiecare data cand creez un model, mai descopar cate ceva. Amigurumi se refera la jucarii crosetate/tricotate si umplute cu ce doreste fiecare :)) - eu prefer materialul eco de la perne, sau vata... Acum, papusile pe de alta parte, cu ele povestea e putin diferita. Aveam in plan sa fac o papusa cusuta pentru sora mea, dar nu aveam materiale si ziua ei se apropia cu pasi repezi. Asa ca, am zis sa incerc sa o crosetez si practic asa a inceput totul. Am riscat si a meritat. Dupa ce am terminat-o a trebuit sa imi fac si mie una... pentru ca imi lipsea. Si am realizat ca imi place foarte mult si ca desi este migalos si complicat, rezultatul este pe masura.

2. Mi se par foarte complicat de realizat.Ne poti descrie un pic procedeul de realizare?
In principiu procedeul este cam acelasi, dar in acelasi timp difera in functie de proiect, cerintele acestuia si materialele/ustensilele folosite. Daca este sa vorbesc despre prima mea papusa crosetata Haruka - si as putea vorbi foarte mult despre ea, procedeul este diferit fara de Baby Apple . Cu toate acestea, ambele papusele au un grad de dificultate ridicat. Totusi, iata care ar fi pasii comuni in realizarea unei papusi/ jucarii folosind aceasta tehnica:

- realizarea unui tipar (Ce inteleg eu prin asta este un desen/ o schita care sa va ajute sa vizualizati cat mai clar care este ideea pe care vreti sa o materializati) sau tiparirea/copierea modelului deja existent de pe internet/ alta sursa, in cazul in care optati pentru un model realizat de altcineva.

- stabilirea dimensiunii, alegerea materialelor si a ustensilelor de lucru; in cazul in care vreti sa executati un model preluat de la altcineva deobicei este specificat cu ce s-a lucrat (Este foarte important sa stiti la ce scala veti realiza proiectul, ce materiale veti folosi si ce ustensile. In general veti gasi la magazinele de specialitate pe cineva care sa va indrume sa alegeti firele potrivite pentru croseta cu care vreti sa lucrati.La inceput poate fi mai greu, dar in timp veti reusi sa va dati seama cu ce lucrati mai bine si ce se potriveste.) 

- stabilirea pasilor pe care urmeaza sa ii executati. ( - va ajuta sa va programati timpul si sa aveti o idee cat mai clara asupra modului in care va decurge etapa creativa; practic stabiliti in ce ordine veti executa elementele care alcatuiesc proiectul: in cazul Harukai am inceput prin a-i face capul, apoi a urmat corpul, membrele si ulterior detaliile si imbracamintea.)

-executie, asamblare si finisare (Ultimul pas presupune realizarea elementelor, asamblarea in cazul in care este un proiect alcatuit din mai multe elemente si bineinteles finisarea. Acest proces este unul de durata, migalos. )


3. am intalnit acest gen de arta mai mult pe site-uri straine, crezi ca la noi in tara ar fi lumea interesata sa cumpere asa ceva?
Intr-adevar, arta de a crea papusi (si prin creatie ma refer nu numai la executie ci si la conceperea lor pornind de la zero) prin aceasta tehnica nu este foarte cunoscuta la noi. Cu toate acestea, datorita internetului si site-urilor, forumurilor si mai nou blogurilor specializate in lucru manual, incepe sa castige teren, cel putin ca executie. Cred ca la noi este lume interesata de acest curent; nu stiu in ce masura sunt pregatiti sa aprecieze la adevarata valoare aceste creatii... Nu este vorba numai de materialele folosite, trebuie tinut cont si de celelalte aspecte care tin de procesul de creatie, unul complex, migalos si mare consumator de timp (si energie:P). In fond este vorba de articole unicat (chiar si in cazul in care realizezi un model de mai multe ori, deosebiri vor fi cu siguranta - la fel ca la papusile de portelan realizate manual in serie limitata).


4. ce ai sfatui un incepator ca mine sa-si procure pentru a incerca aceasta tehnica?
Rabdare!! - inca nu am descoperit de unde se poate achizitiona, dar este mare nevoie:). Crosete insa se gasesc, hehe. In afara de croseta metalica pe care o am de la bunica mea, pe celelalte le-am achizitionat din magazin. Au notat un numar in capat, care, am dedus eu ajutata de rigla, arata dimensiunea in mm. La jucarii eu am lucrat (si mai lucrez uneori) si cu croseta metalica, dar pentru un incepator ii sugerez sa inceapa cu o croseta de 4mm si sa lucreze cu acril. Deasemenea sa isi aleaga pentru inceput un model cat mai simplu, eventual unul care are tutorial video - exista.
Eu lucrez in general cu bumbac (mediu) si croseta de 2.5mm, dar am proiecte in care am lucrat si cu croseta de 4mm, 6.mm si chiar 7mm (ultimele doua le-am folosit pentru crearea unor elemente dintr-un set crosetat cu elemente detasabile - un parculet cu leagan, ciupercute, lac, lebada, etc).

5. modelele papusilor le creezi tu sau se gasesc pe internet?
Eu imi fac singura modelele papusilor, dar am incercat si modele preluate de pe internet, pe care le-am modificat putin, atat cat sa le personalizez. De fapt primul meu amigurumi a fost o girafa pe care m-am incapatanat sa o lucrez cu croseta aceea subtirica si un fir de bumbac putin mai gros decat ata de cusut... teoretic modelul trebuia lucrat cu croseta de 4mm si lana/acril pe masura, dar nu aveam asa ceva. Si pentru ca i-a placut surioarei mele i-am facut si ei una. Nu cred ca as mai repeta insa experienta:)). Am mai facut o minge pentru catelusul meu si o fetita iepuras inspirandu-ma din modele existente. In rest toate celelalte jucarii si papusi sunt creatiile mele:).


3 comments :

Unknown spunea... [Raspunde]

sunt superbe .si eu crosetez papusi si multe altele

Unknown spunea... [Raspunde]

sunt superbe .si eu crosetez papusi si multe altele

copilarim spunea... [Raspunde]

@camelia deceanu iti multumesc mult!! :)
le putem vedea si noi :D?

Trimiteți un comentariu