duminică, 29 mai 2011

Il mago di Oz (Vrajitorul din Oz)

Stiu ca povestea de mai devreme este trista... asa ca am zis sa incheiem ziua cu ceva mai vesel: Vrajitorul din Oz!! Ecranizarea are ca punct de pornire cartea scrisa de Lyman Frank Baum. Mie imi place foarte mult povestea si am vazut cu placere mai multe filme cu acest subiect. Si acum fredonez cu placere "Somewhere over the rainbow" - dar promit sa revin cu un articol special despre acesta piesa candva:) (daca uit trageti-ma de maneca, ok?:p). Ah.. sa nu uit: patru parti are filmuletul!









video youtube

Rezumat:
Povestea noastra incepe in Kansas unde micuta Dorothy traia alaturi de matusa si unchiul sau si... dragutul ei catelus Toto. Din senin se isca o tornada si micuta alearga sa se refugieze cu matusa sa, Em in beciul casei.
Negasindu-l insa pe Toto (ascuns sub pat), Dorothy nu mai reuseste sa o urmeze pe matusa sa si, impreuna cu al ei catelus sunt ridicati pe sus de tornada, in casa fiind. Micuta se trzeste intr-un loc minunat, un taram total diferit de Kansasul cel arid. Acolo este intampinata de o zana care ii multumeste impreuna cu locuitorii din  Munchkinland pentru ca i-a scapat de vrajitoarea cea rea din est. Dorothy vrea sa ajunga inapoi acasa, la unchiul si matusa ei, dar nimeni nu stie cum poate face acest lucru. Cum vrajitoarea cea rea a disparut, zana ii dadu lui Dorothy papucii de argint ai acesteia si facand o magie ii dadu acesteia un cosulet cu merinde si ii indica drumul catre vrajitorul din Oz, care locuia in Orasul de Smarald - un drum pietruit si galben.
Si astfel, Dorothy  pleca la drum incaltata cu pantofii de argint, cu un cosulet de merinde si avandu-l pe catelusul Toto alaturi, urmand drumul galben, catre Orasul de Smarald. In timp ce trecea pe langa un lan de grau, fetita auzi o voce si cand privi vazu o sperietoare de ciori. Scarecrow, caci acesta era numele sperietorii, o intreba pe fetita unde merge si cand auzi de Vrajitorul din Oz, isi exprima dorinta de a merge si el acolo, pentru ca isi dorea minte. Si astfel cei trei plecara mai departe impreuna. Nu trecu mult insa si, intr-o padure, se intalnira cu Tin Man (Omul de tinichea) care isi dorea o inima si cand auzi unde se indreptau drumetii li se alatura. Peste putin timp intalnira un leu, dar nu orice fel de leu.. ci unul .. las - acesta ii ruga sa il ia cu ei, pentru ca voia sa ii ceara vrajitorului curaj.
Cei 5 calatori mergeau voiosi spre orasul de zmarald cand, dintr-o data, se trezira in fata unei prapastii. Atunci, Scarecrow veni cu ideea sa taie un copac aflat in apropiere si sa il foloseasca drept punte. Tin Man taie copacul si incepura sa traverseze prapastia. In urma lor aparu un tigru urias, dar acesta nu apuca sa ii prinda pentru ca ajunsi de partea cealalta a prapastiei, omul de tinichea taie copacul si acesta se prabusi impreuna cu monstrul care era pe urmele lor in prapastie.
Nu trecu mult si ajunsera in fata unui rau. Omul de tinichea munceste toata noaptea sa faca o pluta pentru a traversa raul si a doua zi isi pun planul in aplicare. Pe la jumatatea drumului insa, sperietoarea de ciori ramase agatata de batul cu care dirija pluta, iar ceilalti fura purtati de curent spre cascada. Atunci leu sari in apa si ii transe pe toti la mal. Nici sperietoarea de ciori nu fu uitata fiind recuperata din milocul raului cu ajutorul unei doamne berze. Nici nu pornesc bine din nou la drum ca nimeresc intr-un camp de flori care ii adorm pe rand pe Toto, Dorothy si Leul Fricos. Vazand ce se intampla, Scarecrow si Tin Man se grabesc sa ii duca departe de acele flori pe ceilalti si daca cu fetita si catel se descurca, atunci cand e vorba de leu este ceva mai greu. Norocul lor este ca dupa ce o salveaza pe Regina soarecilor de un motan salbatic, aceasta ii ajuta sa il duca pe leu departe de flori. In sfarsit cei 5 isi reiau calatoria si dupa putin timp ajung in fata Orasului de Smarald. Pe drumul plin de peripetii sperietoarea de ciori a dat dovada de minte, omul de tinichea de multa bunatate, iar leul de curaj.
Ajunsi la destinatie cei 5 vor sa il vada pe vrajitor. La intrarea in oras primesc niste ochelari speciali pentru a-si proteja ochii - orasul fiind construit din smarald. Vrajitorul ii primeste pe rand: Dorothy este intampinata de un cap, sperietoare de ciori de o printesa, omul de tinichea de un elefant cu trei ochi (unul in frunte), iar leul de minge de foc rosu. Vrajitorul promise sa ii ajute pe toti daca in schimb, o vor ucide pe vrajitoarea cea rea din vest. Astfel drumetii pleaca spre Vest...
Vrajitoarea cea rea din Vest trimite mai intai o haita de lupi in intampinarea drumetilor, dar omul de tinichea se ocupa de acestia intr-o clipita. Nici ciorile trimise apoi nu reusesc sa ii opreasca, sperietoarea de ciori reusind sa scape de ele. Atunci vrajitoarea se folosi de palaria sa fermecata care indeplinea orice dorinta si chema in ajutor niste maimute inaripate. Aceste maimute ii fac bucati pe omul de tinichea si pe sperietoarea de ciori si ii duc pe leu, catel si Dorothy (care era protejata de sarutul pe care i-l daduse zana pe frunte) la vrajitoare. Aceasta il inchise pe leu, iar pe fetita o puse sa faca ordine si sa lucreze ca servitoare, amenintand-o ca altfel ii va face rau lui Toto. Cand vrajitoarea ii cere pantofii magici de argint, Dorothy  varsa putina apa si vazand ca vrajitoarei ii este frica de apa, ii arunca tot continutul galetii pe ea si astfel vrajitoarea cea rea din vest dispare. Piticii care locuiau in acel tinut sunt si ei eliberati astfel si ii repara pe Tin Man si Scarecrow si prietenii isi reiau drumul spre Oz.
Ajunsi in mare graba in Orasul de Smarald cei 5 se prezinta in sala primire a Marelui Oz grabiti sa primeasca ceea ce isi doreau. Magul insa le spune sa vina a doua zi. Toto observa pe cineva in spatele unei perdele si astfel cei 5 se afla fata in fata cu cel caruia i se spunea Vrajitorul din Oz - de fapt un ventriloc care lucra la circ si care, fusese purtat de un balon din Anglia tocmai in acest taram minunat. Acesta le spune ca nu stia sa faca magie si cand cei cinci isi scoasera ochelarii observara cu orasul nu era din smarald, ci din piatra obisnuita. Si acum ce va face pentru a-si tine promisiune? Ii umple capul sperietorii de ciori cu graunte, ii face o inima din material omului de tinichea si ii da leului niste vin: cei trei sunt fericiti: primul isi simte creierul, al doilea inima si al treilea curajul. Apoi le spune celor trei ca ei de fapt au minte, inima si curaj, si nu a facut altceva decat sa ii ajute sa isi constientizeze cele trei "calitati". Totul depindea de ei, de felul in care se comportau, daca credeau in propriile forte.
Dorothy hotari sa plece inapoi in Kansas impreuna cu Marele Oz cu balonul, dar cand acesta urma sa se ridice in aer, Toto vazu o pisica si scapand din bratele fetitei alerga dupa aceasta. Balonul se inalta in aer fara Dorothy si Toto care ramasera la sol...Trista fetita plange crezand ca va ramane mereu in acel tinut, iar prietenii sai nu stiu cum sa o ajute, dar in timp ce cauta o solutie, omul de tinichea loveste palaria magica pe care Dorothy o luase de la vrajitoarea cea rea din vest si atunci apare zana cea buna din Nord (Glinda) si ii spune ca va putea sa isi implineasca singura dorinta, cu ajutorul pantofilor de argint. Este de-ajuns sa-i loveasca de trei ori si sa isi puna o dorinta. Dupa ce isi ia ramas bun de la cei trei prieteni, Dorothy pleaca acasa, impreuna cu Toto, unde traieste fericita impreuna cu unchiul si matusa ei.

0 comments :

Trimiteți un comentariu