duminică, 1 mai 2011

Il contadino dal cervello fino

Buna!! Azi avem pentru inceput o poveste scrisa de Hans Christian Andersen pe care daca vreti o puteti citi in engleza aici: LITTLE CLAUS AND BIG CLAUS.




20. Il contadino dal cervello fino

via youtube

Rezumat
Intr-un catun locuiau doi sateni care se numeau la fel: Claus (sau Klaus). Unuia i se spunea Micul Claus, celuilalt Marele Claus. Primul avea un cal, iar celalalt 4. Cand veni timpul sa isi are campurile, cel "mic" veni sa il ajute pe cel "mare" si timp de o saptamana lucra impreuna cu al sau cal pamanturile celuilalt.
Claus cel mare insa, cand veni momentul sa ii imprumute caii consateanului ii lasa doar pentru 1 zi, si cand Claus cel mic striga "calutii mei" in timp ce ara fericit, il ameninta pe acesta ca ii va ucide calul daca va mai spune vreodata "calutii mei". Din pacate pentru calul micului Claus, stapanul repete "calutii mei" si ramase si fara singurul cal pe care il avea. Pleca necajit in oras sa vanda pielea animalului, dar se rataci in padure si cum il prinsese noaptea ajunse langa o casuta. Aici traia o femeie avara, care ascundea mancarea si bautura de sotul sau pentru a se infrupta doar ea din bunatati. Micul Claus insa vazu care ii erau obiceiurile acesteia si cand fu invitat de sotul femeii in casa ii veni o idee. Calcand sacul ce avea pielea calului in el le spuse celor doi soti ca inauntru are un mag care i-a zis ca daca va cauta in cuptor va gasi bucati alese. Zis si facut, astfel drumetul, dar si sotul femeii mancara bunatati pe saturate. Apoi scartai din nou pielea spunand ca de data aceea vor gasi si bautura. Dupa ce se cinstira, sotul femeii avare ii ceru sacul drumetului si il plati cu un sac de bani. Astfel Micul Claus deveni bogat, isi cumpara 4 cai si o sareta si se intoarse in sat. Cand vazu acest lucru marele Claus il intreba de unde a facut rost de atatia bani, iar celalalt ii raspunse simplu - vanzand pielea calului. Va intrebati probabil ce a facut Claus cel mare???? Oh da... si-a ucis caii si a plecat sa le vanda pielea in targ ca sa se imbogateasca..... dar acolo oamenii mai ca nu l-au ucis pe om in bataie, crezand ca isi bate joc de ei. Intors in sat si fara cai si fara bani.. acesta deveni Micul Claus, dar nu fu lasat de izbeliste de fostul mic, actualul mare Claus, care ii imprumuta caii si nu se supara deloc cand celalalt le striga in timp ce ara: calutii mei...
Sunt sigura ca ati prins morala povestii:).

0 comments :

Trimiteți un comentariu