duminică, 1 mai 2011

Il cavallino bianco

Continuam seria povestilor de duminica calatorind in tinutul mongol. Suho's White Horse: A Mongolian Legend este o poveste repovestita de Yuzo Otsuka.



21.
Il cavallino bianco

via youtube

Rezumat
In tinutul mongol, traia un baiat pe nume Suho; el era pastor si avea grija de oile pe care le crestea. Intr-o zi intorcandu-se cu acestea de la pascut a auzit un planset slab... si a gasit un calut alb, abia nascut si foarte slabit. Temandu-se sa nu fie atacat de lupi, tanarul il lua cu el si il ingriji cu drag pana ce calutul deveni o mandrete de cal alb si frumos. Cei doi erau de nedespartit. Calul ii proteja turma, chiar si impotriva lupilor, iar tanarul il iubea foarte mult.

Trecura doi ani, si, primavara, regele trimise un sol care anunta o cursa de cai. Castigatorul avea sa se insoare cu fiica regelui. Afla si Suho si se hotari sa participe. Impreuna cu frumosul sau cal castiga detasat, dar, vazand regele ca era vorba de un simplu pastor ii oferi 3 monede de aur si ii spuse sa plece si sa-i lase calul. Tanarul se impotrivi nedorind sa se desparta de frumosul sau cal si prieten.
Tanarul fu batut crunt si calul luat de oamenii regelui. Suho isi reveni, dupa ce bunica sa il ingriji, dar durerea cea mare din sufletul sau era pierderea calului. Nici acesta din urma nu isi uitase stapanul si, cand regele vru sa il incalece il arunca din sa si fugi. Regele porunci sa fie ucis si un nor de sageti se abatu asupra calului care fugea.
Desi grav ranit, calul reusi sa ajunga la stapanul sau, langa care isi trai ultimele clipe fericit. Tanarul fu foarte necajit si suferea enorm dupa prietenul sau devotat. Nu mai canta si nu mai zambea. Intr-o noapte calul ii aparu in vis si ii spuse sa faca un instrument muzical si astfel ii va fi mereu aproape. A doua zi Suho facu intocmai si sculpta si un cap de cal la capatul instrumentului. Cand incepu sa cante o muzica fermecata rasuna de-a lungul pasunilor, iar Suho simti cum prietenul sau ii era alaturi. De atunci acel instrument deveni foarte raspandit in Mongolia.

0 comments :

Trimiteți un comentariu