marți, 15 iunie 2010

Le Tour du Monde de Lydie - episodul 7

Republicat: Acest articol a aparut in data de 15 aprilie 2008, la 20:00 in cadrul proiectului desenelecopilariei.blogspot.com.
Modificari - video episod. Necesar datorita stergerii linkului din postul original, dar si al expirarii celui din update-ul mentionat in articol. Via: DragonBallZ1981.Update  9 mai 2011, adaugat functia more
Autor: baby.rux, publicat de baby.rux.
Important: rezumatele, traducerea titlurilor episoadelor, explicatiile numelor de flori apartin autoarei - daca doriti sa preluati integral/fragmente ne puteti scrie la copilarim[at]gmail[.]com


EPISODUL 7 - La Fleur des Pyrénées ( Floarea din Pirinei)

Lydie ajunge la poalele muntilor Pirinei, care despart Franta de Spania. Admirand straiele de sarbatoare ale localnicilor, Lidia foloseste cheia magica pentru a se costuma in portul specific.
Cador o atentioneaza ca poate compromite cautarea florii cu 7 culori si ca nu trebuie sa foloseasca cheia decat atunci cand este neaparat nevoie. Cathy pe de alta parte crede ca nu este nici un pericol. Dar, din pacate se inseala, pentru ca Boris i-a vazut si impreuna cu Sabrina le apar in drum. Folosind vartejul magic Sabrina ii fura Lidiei cheia magica si ii trimite pe cei trei drumeti undeva departe. Acestia aterizeaza in mijlocul unei turmei de oi, care pasteau linistite pe un deal. Speriate de cei trei oile o iau la fuga si sunt cu greu domolite de pastor si de catelul acestuia (catel care mie una imi aminteste de Tambour, cainele lui Sandy Belle).
Lidia intreaba niste localnici unde poate gasi un camp de flori si acestia ii spun ca au auzit ca in Spania s-ar gasi flori rare. Avand nevoie de un ghid ca sa poata traversa Pirineii, eroina noastra merge la pastor sa ii ceara ajutorul. Acesta in schimb o trateaza cu raceala. Cum noaptea era foarte frig si mai si ploua, pastorul ii cheama pana la urma pe cei trei drumeti in casa si le da sa manance ceva cald, cu conditia ca a doua zi sa plece inapoi in sat. Boris si Sabrina ii supravegheaza fiind la adapostul unei pelerine procurate cu ajutorul cheii furate.
A doua zi Lydie nu pleaca, ci ii pregateste micul dejun pastorului drept multimire pentru gazduire pe timpul noptii. Desi acesta in loc de multumire ii arunca afara, Lidia nu isi pierde cumpatul, ea doreste sa rasplateasca o fapta buna, prin alta, asa cum au invatat-o bunicii. Incearca sa taie lemne, dar bineinteles nu reuseste - ii lipsea forta si indemanarea; dar ii coase pastorului vesta. Cand credea ca nu mai are nici o sansa sa il convinga sa ii fie ghid in traversarea muntilor, pastorul apare echipat si dandu-i Lidiei echipamentul necesar pleaca spre munti.
Ajunsi pe creste ii surprinde o furtuna de zapada si se adapostesc sub o prelata. Desi ii era foarte somn, din cauza frigului, Lydie rezista, ambitionata si de plapandu-l ghiocel, atat de puternic, totusi. Pastorul ii povesteste Legenda ghiocelului -cand Adam si Eva au fost izgoniti din Rai, Eva a simtit ca nu mai are destula forta sa treaca peste iarna. Atunci a fost creat ghicelul, ca sa anunte sfarsitul iernii si inceputul primaverii.
A doua zi, odata iesiti de sub troiene drumetii ii zaresc pe cei doi urmaritori - Sabrina si bursucul Boris. Speriati de Cathy si Cador, acestia aluneca si raman atarnati deasupra prapastiei. Inapoiaza cheia magica si sunt salvati de Lidia si pastor. In loc de multumiri cei doi "rai" pleaca bolborosind.
Ajunsi la granita cu Spania, Lydie, Cador si Cathy isi iau ramas bun de la pastor si cainele acestuia, continuandu-si calatoria in cautarea flori cu 7 culori. Nelipsitul Florent ii daruieste pastorului un saculet cu seminte. Intors acasa, el planteaza impreuna cu satenii semintele, care se transforma in minunate flori de munte. Acestea insemna in limbajul florilor: bucuria de a trai. 


Le tour du Monde de Lydie - La fleur des Pyrénées


Update iulie 2017: video credit Wagner Lunes
Update mai 2018: video

0 comments :

Trimiteți un comentariu