vineri, 11 iunie 2010

Le Tour du Monde de Lydie - episodul 5

Republicat: Acest articol a aparut in data de 11 aprilie 2008, la 20:00 in cadrul proiectului desenelecopilariei.blogspot.com.
Modificari - video episod. Necesar datorita stergerii linkului din postul original, dar si al expirarii celui din update-ul mentionat in articol. Via: DragonBallZ1981.Update 9 mai 2011 adaugat functia more

Autor: baby.rux, publicat de baby.rux.
Important: rezumatele, traducerea titlurilor episoadelor, explicatiile numelor de flori apartin autoarei - daca doriti sa preluati integral/fragmente ne puteti scrie la copilarim[at]gmail[.]

EPISODUL 5 - La Ville sans Fleurs (Orasul fara flori)

Intr-o zi ploiasa, un baietel tine la piept un ghiveci cu panselute. Mama sa ii cere sa arunce florile asa ca Daniel le lasa la adapostul unui copac. Aici o intalneste pe Lidia si o roaga sa aiba grija de ele.
Odata ce s-a oprit ploaia, Lydie, Cador si Cathy ajung in oras unde ii opreste politia. Neintelegand despre ce este vorba Lidia ii spune politistului ca nu a furat floarea, fiindu-i daruita de un baietel si il arata pe Daniel in multime. Vazand ca politia il aresteaza pe acesta ca pe un criminal doar pentru faptul ca a plantat o floare, Lidia incearca sa il salveze si spune ca nu de la el a primit-o. Pentru ca nu vrea sa mai spuna de unde are floarea, politistii o duc la inchisoare. Totul se intampla din cauza unei legi date de noul primar, prin care era ilegal sa plantezi flori, singurul lucru care conta fiind munca.
Cei trei calatori se aflau in celula cand, apare Florent care le arunca printre zabrele o poza cu flori spunandu-le sa nu isi piarda increderea, dupa care pleaca mai departe. Imediat dupa aceasta intamplare cei trei sunt eliberati, locul lor fiind luat de Daniel si mama sa, care nu-si dorea ca fiul sau sa fie un mincinos si astfel l-a convins sa se predea. Lidia vrea sa ii dea poza cu florile ca sa-l incurajeze, dar acesta o refuza.
In timp ce se gandea cum sa il ajute pe baietel, Lidia este inconjurata de mai multi copii care ii cer socoteala pentru ca l-a denuntat pe prietenul lor. Se linistesc insa in momentul in care France, observa poza cu flori si recunoaste in ea o floare din familia Asteraceae, numita Aster - care in limbajul florilor te indeamna sa iti pastrezi increderea (garder la confiance). In acel moment cel mai mare dintre baieti Claude hotaraste sa o duca pe Lidia sa ii arate ceva, pentru ca erau toti iubitori de flori. Astfel ajung la ruinele unei case, unde, in beci se afla o adevarata "sera", de care copiii aveau mare grija. Tot ei ii povestesc cat de frumos era orasul inainte si ea decide ca seara sa mearga la receptia de la primarie si sa incerce sa schimbe ceva.
Costumata foarte elegant (rochita fiind facuta de cheia magica) Lydie intra in primarie si cu ajutorul copiilor pune in balconul dinspre strada o multime de ghivece cu flori. Boris a fost cat pe ce sa ii strice planul, dar Cathy si Cador l-au interceptat la timp.
A doua zi, copiii alearga pe strazile orasului anuntand pe toata lumea ca primarul... cultiva flori. Datorita legii pe care chiar el a dat-o, acesta ajunge dupa gratii, alaturi de micutul Daniel si mama sa. Afland motivul pentru care cei doi erau inchisi, primarul isi aminteste de copilaria sa si cat iubea florile, isi da seama cat a gresit si da o lege prin care lumea poate planta din nou flori.
Prietenii nostrii pleaca mai departe, in timp ce orasul abia asteapta sa infloreasca din nou.



Le tour du Monde de Lydie - La ville sans fleurs


Update iulie 2017: video credit Wagner Lunes
Update mai 2018: video

0 comments :

Trimiteți un comentariu