marți, 29 iunie 2010

Le Tour du Monde de Lydie - episodul 17

Republicat: Acest articol a aparut in data de 29 aprilie 2008, la 20:00 in cadrul proiectului desenelecopilariei.blogspot.com.
Modificari - video episod. Necesar datorita stergerii linkului din postul original, dar si al expirarii celui din update-ul mentionat in articol Via: DragonBallZ1981.Update  9 mai 2011, adaugat functia more
Autor: baby.rux, publicat de baby.rux.
Important: rezumatele, traducerea titlurilor episoadelor, explicatiile numelor de flori apartin autoarei - daca doriti sa preluati integral/fragmente ne puteti scrie la copilarim[at]gmail[.]com



EPISODUL 17 - Le voleur du moulin (Hotul din moara)
Lydie, Cador si Cathy isi continua calatoria prin Olanda, admirand frumusetea florilor si morile de vant. In timp ce privesc niste lalele superbe cei trei cad intr-o capcana sapata in pamant. Sunt salvati de proprietarul gradinii, un domn care isi pazea stoic frumoasele flori. Lidia se ofera sa stea de paza noaptea impreuna cu cei doi tovarasi de drum, pentru ca hotii sa nu mai fure flori. In noapte apare o silueta si cei trei il doboara la pamant pe hot. Acesta se numeste Mathieux si vrea sa creasca floarea cu sapte culori, in amintirea tatalui sau, care isi dorise mult acest lucru. Atunci, eroina noastra il lase sa plece.
A doua zi, stapanul florilor o goneste spunandu-i ca este de neiertat sa furi flori de la cineva care le-a plantat cu dragoste. Lidia este pe de-o parte trista ca i-a tradat increderea domnului, pe de alta parte vrea sa il inteleaga pe sarmanul Mathieux care isi dedicase viata crearii florii cu 7 culori.
Lydie si cei doi tovarasi de drum ajung la moara unde locuia Mathieux. Acesta le explica in ce fel se poate obtine din doua flori o a treia, deosebita, cum se polenizeaza manual si apoi se acopera pentru a o feri de fluturasi, albinute si alte insecte care ar putea sa o polenizeze la randul lor. Dupa ce acesta termina de povestit, Lydie observa ca floarea furata cu o seara inainte se deschidea. Mathieux in schimb, intr-un acces de furie arunca floarea, pentru ca nu era culoarea pe care o cauta (Si aici vin eu si zic: ce om rau!!!).
Boris pleaca sa fure alta floarea si creand o diversiune ii leaga pe prietenii nostri si apoi ii inchide alaturi de domnul care cultiva flori intr-un beci. Acestia scapa din beci si ajung la moara exact cand Mathieux realizase deja polenizarea, si ii anunta pe Boris si Sabrina ca le va vinde si lor din seminte. Eroina noastra se simte tradata, pentru ca principalul scop al tanarului cultivator de plante era sa vanda acea floare si sa se imbogateasca. Urmeaza o intreaga cursa cu floarea pe post de stafeta intre Boris, Sabrina, Mathieux si domnul cultivator de flori, floarea ajungand pana la urma la Lidia. Aceasta vrea sa arunce floarea, dar isi da seama ca biata planta nu avea nici o vina. O singura lacrima insa si floarea isi pierde petalele, pedepsindu-i astfel pentru comportamentul lor. Ulterior Lydie si tovarasii ei de drum isi dau seama ca aceea nu putea fi floarea pe care o cautau, pentru ca aceea reprezinta fericirea, iar aceasta era creata pentru alt scop.
Cei trei prieteni isi continua drumul, domnul cultivator de plante isi deschide usile gradinii vizitatorilor, pentru ca a inteles ca mai sunt si alti oameni care iubesc florile. Mathieux primeste de la Florent niste seminte care odata cultivate si ingrijite cu multa dragoste se transforma in primule - care semnifica generozitatea.
Le tour du Monde de Lydie - Le voleur du moulin




Update iulie 2017: video credit Wagner Lunes
Update mai 2018: video


0 comments :

Trimiteți un comentariu