luni, 28 iunie 2010

Le Tour du Monde de Lydie - episodul 16

Republicat: Acest articol a aparut in data de 28 aprilie 2008, la 20:00 in cadrul proiectului desenelecopilariei.blogspot.com.
Modificari - video episod. Necesar datorita stergerii linkului din postul original, dar si al expirarii celui din update-ul mentionat in articol Via: DragonBallZ1981.Update  9 mai 2011, adaugat functia more
Autor: baby.rux, publicat de baby.rux.
Important: rezumatele, traducerea titlurilor episoadelor, explicatiile numelor de flori apartin autoarei - daca doriti sa preluati integral/fragmente ne puteti scrie la copilarim[at]gmail[.]com

EPISODUL 16 -Les Sabots de Cendrillon (Sabotii Cenusaresei)

Ajunsi pe un camp de flori in apropierea Amsterdamului, Lydie, Cador si Cathy admira frumusetea lalelelor si narciselor plantate acolo. Din pacate nu au gasit floarea cu 7 culori, iar Lidia si-a stricat pantofii din cauza terenului.
Olanda este recunoscuta pentru sabotii de lemn, folositi mai ales de fermieri, agricultori, la muncile campului. Astfel, eroina noastra decide sa isi cumpere o pereche de saboti care sa o ajute in cautarile ei. Ajunsa intr-o piata ea se alatura unui grup de oameni care se oprisera in fata unei "mini expozitii" de saboti artizanali, foarte frumos pictati. Proprietarul cauta o Cenusareasa careia sa i se potriveasca o pereche foarte draguta de saboti. Lidia este mai norocoasa decat celelalte domnisoare care i-au probat, dar bucuria ei nu dureaza prea mult. Boris si Sabrina apar si sabotii ii vor fi daruiti Sabrinei -care devine astfel Cenusareasa si se bucura de premiul pe care Lydie l-ar fi meritat. Oricum, proprietarul sabotilor a facut o alegere nedreapta si foarte proasta pentru ca Sabrina este obisnuita cu un stil de viata foarte ridicat si.. ii cam face gaura in buget;).
Intre timp, Lidia isi cumpara o pereche de saboti facuti de tanarul artizan, dar dupa un timp se vede nevoita sa ii descalte si sa isi odihneasca picioarele in apa unui paraias, pentru ca o batusera rau. Un batranel se ofera sa ii faca o pereche de saboti si, mai mult, ii gazduieste pe ea si pe Cathy si Cador peste noapte. A doua zi, sabotii sunt gata si ii vin perfect. Batranelul ii luase masurile, pentru ca el facea saboti ca sa fie purtati si nu admirati.
Lidia afla ca tanarul artizan fusese elevul batranului si se hotarasete ca sa ii faca reclama batranelului. Bineinteles ca Sabrina si Boris sunt nelipsiti si gata sa faca rau. Pana la urma batranelul face o pereche de saboti unui domn care este foarte incantat, dar negustorul cu sabotii Cenusaresei nu se lasa si pune la cale un plan marsav: aranjeaza cu cineva ca atunci cand va proba sabotii facuti de tanarul artizan si pe cei facuti de batranel sa incline balanta catre mesterul mai tanar.
Lidia nu se lasa si o provoaca pe Sabrina - mandra detinatoare a sabotilor Cenusaresei la dans! Cand ajunge la bal, eroina noastra nu are partener. Atunci apare Florent. In final castiga Lidia, sabotii Sabrinei fiind foarte incomozi. Cu toate acestea batranelul recunoaste ca acelor saboti le lipseste eleganta, ceea ce este si normal, ei fiind destinati muncii.
Inainte sa plece mai departe in cautarea florii, Lidia se intalneste cu tanarul ucenic, care fusese inlocuit de negustor si aflase si de aranjamentul prin care castigase pe nedrept pariul cu batranul. Tanarul se hotarase sa redevina ucenicul batranului si sa creeze saboti comozi, practici, care sa poata fi si purtati, nu numai admirati.
Dupa ce Lidia pleaca mai departe apare Florent, care ii daruieste tanarului artizan niste bulbi. Din acesti bulbi au crescut niste narcise minunate, care in limbajul florilor simbolizeaza vanitatea.



Le tour du Monde de Lydie - Les sabots de Cendrillon





Update iulie 2017: video credit Wagner Lunes
Update mai 2018: video


0 comments :

Trimiteți un comentariu