vineri, 18 iunie 2010

Le Tour du Monde de Lydie - episodul 10

Republicat: Acest articol a aparut in data de 18 aprilie 2008, la 20:00 in cadrul proiectului desenelecopilariei.blogspot.com.
Modificari - video episod. Necesar datorita stergerii linkului din postul original, dar si al expirarii celui din update-ul mentionat in articol Via: DragonBallZ1981.Update  9 mai 2011, adaugat functia more
Autor: baby.rux, publicat de baby.rux.
Important: rezumatele, traducerea titlurilor episoadelor, explicatiile numelor de flori apartin autoarei - daca doriti sa preluati integral/fragmente ne puteti scrie la copilarim[at]gmail[.]com



EPISODUL 10 - Le Vase de Madrid (Vaza din Madrid)

Lydie s-a angajat la primarul unui orasel de langa Madrid. Aici ea lucreaza ca sa poata strange bani pentru a continua calatoria. Primarul este un om dragut, in schimb sotia sa se poarta urat cu Lidia, care este foarte sarguincioasa.
Cu siguranta Miguel (fiul primarului si al primaritei) regreta faptul ca eroina noastra trebuie sa plece de la ei. De aceea vrea sa ii faca un cadou. El a vazut ca Lidiei i-a placut o cutie lucrata manual si a mai vazut si vaza pe care mama lui a pus-o in dulap si care costa cam cat cutia. Cand sa ii dea cadoul Lidiei apar satenii care o aduc inapoi la primar, fiind singura care stia unde a pus sotia acestuia vaza - vaza care disparuse. Cand afla ca semnificatia acelei vaze era mai mult una sentimentala - fiind cadou de nunta, Miguel vrea sa spuna ceva, dar mama sa il opreste. Lydie in schimb este obligata sa ramana in oras pana in momentul cand vaza va fi recuparerata. Ea este inchisa alaturi de Cathy si Cador intr-un hambar. Miguel vine si ii scoate de acolo si le spune sa plece; Lidia ii spune ca nu poate face asa ceva, pentru ca atunci lumea va crede ca ea a furat vaza. Cand Cador ia urma celui care a luat vaza se duce direct la Miguel. Tocmai atunci mama acestuia descopera ca Lidia a scapat din hambar si il trimite pe omul de incredere sa o prinda. Aceasta se ascunde impreuna cu pisicuta si catelul ei intr-un lan de grau.
Intre timp Boris si Sabrina pun la cale un plan pentru a o face pe Lidia sa isi continuie calatoria si sa gaseasca astfel floarea cu 7 culori. Astfel cei doi, ajutati de Miguel ii insceneaza Lidiei un furt, punand in valiza ei mai multe obiecte luate din casa primarului, dar si de la alti louitori ai oraselului. Scopul era ca Lydie sa fie izgonita din oras. A doua zi, in vazul tuturor, Boris deschide valiza si arata unul cate unul obiectele furate. Zarind-o pe Lidia langa casa ii indeamna pe toti sa o alunge, iar cei trei drumeti trebuie sa fuga din calea satenilor, care indemnati de bursucul cel rau arunca si cu pietre. Una dintre pietre o loveste pe Lydie care cade exact in fata lui Miguel. Se ridica si fuge mai departe, in timp ce acesta cuprins de remuscari se duce la biserica din oras.
Ajunsa in padure, eroina noastra nu vrea sa plece mai departe, pentru ca nu suporta gandul ca ar putea fi considerata hoata. Se gandeste unde este Florent, care i-ar putea sari in ajutor si atunci aude clopotele de la biserica si se hotaraste sa mearga acolo. Ea intra sa se spovedeasca, nestiind ca in cealalta incapere nu era un preot, ci chiar Miguel, care se ascunsese acolo. Ea se roaga pentru micile pacate pe care le-a facut in calatoria sa, si mai ales pentru ajutor ca sa isi dovedeasca nevinovatia in cazul furtului de care fusese acuzata. Miguel,schimbandu-si vocea, o sfatuieste sa se roage.
Politistul si ceilalti locuitori ai orasului insotiti de bursucul cel rau intra in biserica, moment in care Lidia, Cador si Cathy se ascund din nou in confesionar. Dupa ce urmaritorii pleaca, Miguel, crezand ca se spovedeste parintelui, ii povesteste Lidiei tot ce facuse. Aceasta isi schimba la randul ei vocea si ii spune ca a facut bine ca si-a marturisit vina.
Lidia pleaca in Madrid ca sa recupereze vaza, dar exact cand trebuia sa o cumpere apare Sabrina. Intre timp, dandu-si seama ca s-a confesat chiar Lidiei, Miguel fuge la parintii sai. Sabrina ii ofera vanzatorului sume dn ce in ce mai mari, dar acesta ii da pana la urma vaza Lidiei, aceasta povestindu-i de ce o vrea de fapt, cum a fost furata si de ce, cum Miguel regreta ce a facut. De prea multa bucurie Lidia este cat pe ce sa scape vaza, dar Florent apare la timp sa o prinda si dispare la fel de repede ca deobicei.
Miguel le-a povestit parintilor ce s-a intamplat si acestia vin impreuna cu el la Madrid, unde se intalnesc cu eroina noastra si ii ofera din partea tuturor cutia de bijuterii. Lydie, Cador si Cathy pleaca mai depare, cu trenul, iar primarul primeste de la Florent niste seminte. Florile care au rasarit din acestea se numesc Cyclamene si exprima in limbajul florilor prudenta. Aceasta floare transmite urmatorul mesaj: " cei care se indoiesc, se inseala in cele mai multe cazuri".


Le tour du Monde de Lydie - Le vase de Madrid



Update iulie 2017: video credit Wagner Lunes
Update mai 2018: video

0 comments :

Trimiteți un comentariu